Discriminatie
Ben ik weleens gediscrimineerd?
Discriminatie houdt in dat er ten onrechte onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende (groepen van) mensen in hoe ze worden behandeld.
Discriminatie wordt vaak juridisch benaderd maar juist de persoonlijke beleving speelt een grote rol. Beiden zijn minstens zo belastend. Meestal kan alleen de juridische weg bewandeld worden om er tegen op te treden. Twijfelt u of dit voor u wel de goede weg is? Geen probleem. Meldt uw situatie bij ons en wij zoeken het met u uit.
Discriminatie volgens de wet
In artikel 1 van de grondwet staat dat allen die zich in Nederland bevinden in gelijke gevallen gelijk behandeld worden. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is verboden.
Dit artikel houdt in dat iedereen gelijkwaardig is en in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden en dat discriminatie verboden is. Discriminatie kan voorkomen op basis van de volgende gronden:
Discriminatie kan voorkomen op basis van de volgende (groeps)kenmerken:
- Antisemitisme
- Moslimdiscriminatie
- Antizwartracisme
- Ras
- Nationaliteit
- Beperking
- Chronische ziekte
- Leeftijd
- Seksuele gerichtheid
- Geslacht
- Genderidentiteit
- Arbeidscontract vast/tijdelijk
- Arbeidsduur
- Burgerlijke staat
- Levensovertuiging
- Politieke gezindheid
Discriminatie gebeurt niet altijd bewust
Een persoon heeft niet altijd de bedoeling om te discrimineren. Een voorbeeld van bewuste discriminatie is wanneer een bedrijf alleen mannen aanneemt omdat vrouwen het werk niet aan zouden kunnen. Vrouwen worden dan bewust benadeeld.
Onbewuste discriminatie gebeurt wanneer een bedrijf aan degenen die er al werken vraagt om een nieuwe collega te zoeken. Als er bij dit bedrijf alleen autochtone Nederlanders werken, zullen die ook eerder worden aangenomen, omdat men binnen de eigen kennissenkring zoekt. Het is hier duidelijk niet de bedoeling om te discrimineren, maar het resultaat is wel dat mensen van buitenlandse afkomst weinig of geen kans maken op een baan bij dit bedrijf.
Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?
U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.
Telefonisch
Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00
Op locatie
Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.
- Anoniem meldt: ‘Dan heb ik liever dat we elkaars hand niet vast houden en zoiets niet gebeurt.’
- Martin meldt: “Het doet iets met je zelfvertrouwen”
- Rachida Meldt: “Ik zat niet meer te springen om een woning in die buurt”
- Erna Meldt: “Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel”
- Anoniem Meldt: “Ik ben een volwaardige Hagenaar”
- Erna Meldt: “Ik droeg net als de mannen een strikje”
- Belinda Meldt: Er brak iets, Ik heb alleen maar gehuild