Nieuwe kledingregels politie: discriminatie?

Politieagenten in uniform mogen definitief geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes meer dragen. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie heeft de knoop doorgehakt: de kledingvoorschriften voor de politie worden aangepast. Al is de discussie daarmee nog niet gesloten, want mogelijk leiden deze nieuwe regels juist tot discriminatie.

De bedoeling is dat de nieuwe voorschriften leiden tot neutraliteit bij de politie. Dit zou een einde moeten maken aan een discussie die al jarenlang woedt. Echter betoogt het  College voor de Rechten van de Mens dat de nieuwe regels gebaseerd zijn op een discriminerende aanname. Ook zou dit besluit het gesprek over meer inclusiviteit bij de politie afkappen. Mogelijk zou het zelfs kunnen leiden tot discriminatie, bijvoorbeeld wanneer vrouwen die een hoofddoek dragen niet worden aangenomen.

Den Haag Meldt ondersteunt de beargumentering van het College van de Rechten van de Mens. De eisen staan op gespannen voet met het verbod op discriminatie. Het College oordeelt dat er aan dit aangekondigde besluit en discrimineerde aanname ten grondslag ligt. Een aanname die gebaseerd is op vooroordelen, die stigmatiserend is en bovendien niet effectief. De kern van het discriminatieverbod – zo geeft het College aan – is juist dat mensen beoordeeld worden op hun feitelijke handelen en gedrag en niet op veronderstellingen gebaseerd op hun uiterlijke kenmerken.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.