Sta op tegen discriminatie

Sta op tegen racisme, ook als het niet tegen jou gericht is. De afgelopen weken kwamen er verschillende voorbeelden in de media van bekende mensen die dit deden. Meld jij discriminatie, ook als omstander?

Minister Kaag haalde vorige week fel uit, nadat een medewerker die voorkwam in een informatiefilmpje van het Ministerie van Financiën een stroom aan ‘racistische drek’ over zich heen kreeg.

Ze zorgde ervoor dat het filmpje werd verwijderd om de medewerker te beschermen. Ook roept ze op om je uit te spreken tegen racisme. “Het is onze verantwoordelijkheid om racisme te veroordelen en te melden als we het tegenkomen. Ik hoop dat velen dat zullen blijven doen.”

Woedend

Een ander voorbeeld is dat gravin Eloise van Oranje woedend werd op een terras waar ze een racistisch gesprek opving. Ze sprak de mannen aan. Het werd toevallig gefilmd als onderdeel van het tv-programma In Your Face, waarin gekeken werd wat omstanders zouden doen als ze geconfronteerd werden met grensoverschrijdend gedrag. De gravin kreeg veel uitingen van respect voor deze actie. Onderzoekers noemden het een cruciaal voorbeeld dat meer mensen kan inspireren om ook in te grijpen als ze racisme zien.

Doe iets

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je discriminatie tegenkomt. Je kunt er rechtstreeks wat van zeggen. Mocht je je onveilig voelen, dan kun je ook kiezen om aangifte te doen of een melding te maken. Wat de situatie ook is, melden is altijd een goed idee. Er gebeurt niets wat jij niet wilt. Meld jij het, als je getuige bent van discriminatie? Dat kan heel makkelijk hier.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.