Voorlichtingscampagne Den Haag Meldt Chinese gemeenschap

De Chinese gemeenschap krijgt steeds meer te maken met discriminatie sinds de uitbraak van het coronavirus. Om deze gemeenschap in Den Haag te wijzen op het bestaan van Den Haag Meldt en de mogelijkheid dit soort discriminatie daar te melden is – op verzoek van en in samenwerking met Stichting New ChinaTown – een voorlichtingscampagne gestart. Want wanneer is iets discriminatie? Waarom zou je het melden bij Den Haag Meldt? En wat wordt er vervolgens mee gedaan?

Waarom is het een goed idee om te melden?

– Je kan misschien juridische actie ondernemen tegen de daders.

– De meldingen worden elk jaar verzameld en de cijfers doorgegeven aan de gemeente Den Haag. De gemeente gebruikt deze cijfers om het beleid te maken. Als mensen niet melden, weet de gemeente dus ook niet dat het gebeurt.

Wat kan ik melden?

Discriminatie kan voorkomen op allemaal gronden of manieren. Je kan gediscrimineerd worden vanwege bijvoorbeeld je geslacht, handicap, of seksuele geaardheid. Ook discriminatie vanwege afkomst is verboden. Alles wat te maken heeft met het coronavirus is discriminatie vanwege uiterlijk of afkomst.

– Iemand beledigt je vanwege je uiterlijk of afkomst.

– Iemand wil je niet in een winkel, restaurant, of bij andere gelegenheid van dienst zijn vanwege je uiterlijk of afkomst.

– Iemand mishandelt of bedreigt je vanwege je uiterlijk of afkomst.

Wat doet Den Haag Meldt met de melding?

– Gebeurt het in een bedrijf? Den Haag Meldt kan een brief sturen naar de winkel, het restaurant, de school, (sport)vereniging, overheidsgebouw, TV- of radiozender, of ander bedrijf (zwembad, kapper, makelaar etc.) Den Haag Meldt informeert het bedrijf over je klacht en vraagt om uitleg. Hopelijk kan het dan worden opgelost. Hierna kunnen wij eventueel een zaak indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Daarna is het nog mogelijk naar de rechter te gaan voor schadevergoeding.

– Als het gebeurt op straat, door een familielid, of op internet door een persoon, is het een zaak voor de politie. Dan kan Den Haag Meldt je advies geven en eventueel helpen aangifte te doen. Normaal kunnen wij meegaan bij het aangifte doen, maar dit is op dit moment niet mogelijk vanwege de coronavirusmaatregelen. Hierna kunnen we de aangifte volgen via onze contactpersonen bij de politie.

– Wij beginnen alleen een procedure als je dit wil, maar het hoeft niet. Je kan het ook alleen melden.

Poster

Deze informatie wordt middels onderstaande poster in verschillende winkels in het Haagse Chinatown verspreid:

Poster voorlichtingscampagne discriminatie Chinese gemeenschap

Video

Daarnaast is er een video gemaakt waarin het onderwerp wordt uitgelicht:

 

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.