Overzicht Luister luister

Met wie mag ik hand in hand lopen?

Een homoseksueel echtpaar dat is weggepest uit de buurt. Een homoseksuele leraar die werd ontslagen omdat zijn seksuele geaardheid niet past bij de visie van de school. Of de twee mannen die vorig jaar in Arnhem mishandeld werden, omdat ze hand in hand liepen. Dit soort verhalen komen zo nu en dan in het nieuws voorbij. Hoewel Nederland bekend staat als tolerant land, is het voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders nog niet altijd veilig om uit te komen voor hun seksuele gerichtheid.

Uit een groot Europees onderzoek onder 93.000 LHTB’s blijkt dat bijna de helft van de Europese homoseksuelen zich gediscrimineerd voelt vanwege zijn seksuele oriëntatie. In Nederland is het aantal door de politie geregistreerde gevallen van discriminatie en geweld tegen LHTB’s gestegen van 428 in 2009 naar 1403 in 2014.

De meeste gevallen van discriminatie zijn subtieler dan bovenstaande voorbeelden. Zo vermijden niet-heteroseksuele stellen het hand-in-hand op straat lopen uit voorzorg, omdat ze denken dat het tot negatieve reacties kan leiden. Uit de LHTB-monitor van het SCP uit 2016 blijkt dat 23 procent van de Nederlanders meer moeite heeft met twee mannen die hand in hand lopen, dan met een man en een vrouw die dat doen. Zo’n 32 procent neemt aanstoot aan zoenende mannen en 23 procent aan zoenende vrouwen. Slechts 12 procent vindt zoenende heterostellen storend.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

  • Anoniem meldt: ‘Dan heb ik liever dat we elkaars hand niet vast houden en zoiets niet gebeurt.’
  • Martin meldt: “Het doet iets met je zelfvertrouwen”
  • Rachida Meldt: “Ik zat niet meer te springen om een woning in die buurt”
  • Erna Meldt: “Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel”
  • Anoniem Meldt: “Ik ben een volwaardige Hagenaar”
  • Erna Meldt: “Ik droeg net als de mannen een strikje”
  • Belinda Meldt: Er brak iets, Ik heb alleen maar gehuild

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.