Mijn zwangerschap, zijn promotie?

Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is een groot probleem in Nederland. Vrouwen krijgen regelmatig te horen dat hun contract niet wordt verlengd, nadat dat zij hebben verteld dat ze in verwachting zijn. Ook blijkt het niet makkelijk om een baan te vinden als je zwanger bent. Daarnaast lopen zwangere vrouwen en kersverse moeders vaak opleidingskansen of promoties mis. Dat is zonde, omdat werkgevers daarmee waardevol talent mislopen. Het kan ook anders…

In het onderstaande filmpje zie je dat Rashid, directeur van een succesvol advocatenbureau, Talitha aannam terwijl ze zwanger was. “De natuur is nu eenmaal zo dat een vrouw een kind kan krijgen. Dan mag het niet zo zijn dat een vrouw die heel graag wil gaan werken daardoor de kans niet krijgt”, vindt Rashid. “Dat zou absoluut niet eerlijk zijn. Het is echt een capabele meid die haar werk prima doet.”

Eerder dit jaar maakte het College van de Rechten van de Mens bekend dat de helft van de werkende en solliciterende moeders in Nederland te maken heeft gehad met discriminatie omtrent zwangerschap of moederschap. In 2017 opende het meldpunt zwangerschapsdiscriminatie. Binnen twee weken kwamen er zo’n 550 meldingen binnen.

Uitsluiting wegens zwangerschap is bij wet verboden, maar werkgevers en werknemers zijn volgens vakbond CNV vaak niet goed op de hoogte van hun rechten en plichten. Bedrijven mogen een sollicitant bijvoorbeeld niet afwijzen omdat zij zwanger is of kinderen heeft. Ook mag een werkgever bij een sollicitatie bijvoorbeeld niet aan een vrouw vragen of ze een kinderwens heeft of hoe ze de opvang van de kinderen regelt.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

  • Anoniem meldt: ‘Dan heb ik liever dat we elkaars hand niet vast houden en zoiets niet gebeurt.’
  • Martin meldt: “Het doet iets met je zelfvertrouwen”
  • Rachida Meldt: “Ik zat niet meer te springen om een woning in die buurt”
  • Erna Meldt: “Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel”
  • Anoniem Meldt: “Ik ben een volwaardige Hagenaar”
  • Erna Meldt: “Ik droeg net als de mannen een strikje”
  • Belinda Meldt: Er brak iets, Ik heb alleen maar gehuild

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.