Overzicht Luister luister

Wanneer vind jij mij een echte Nederlander?

“Houd je mond, vieze neger”, zei een vrouw ooit tegen Belinda. In de bus had Belinda beleefd gevraagd of ze naast de vrouw mocht zitten, die dat niet toestond. Twee haltes later stapte een blonde vrouw in, die wel op de lege plek mocht zitten. “Ik heb er iets van gezegd en dit was haar reactie”, vertelt ze. “Op dat moment brak er iets in me. Ik heb toen alleen maar gehuild. Het is niet eerlijk dat iemand je zo kan haten om iets waar jij helemaal niets aan kunt doen.”

Het komt nog vaak voor dat mensen in Nederland anders behandeld worden vanwege hun herkomst of huidskleur. Eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld uit een gezamenlijk onderzoek van verschillende universiteiten dat iemand van Nederlandse afkomst met een strafblad bij een sollicitatie eerder wordt uitgenodigd dan iemand met een migratieachtergrond en een blanco strafblad.

Een belangrijk deel van het aantal meldingen bij discriminatiemeldpunten gaat over discriminatie op grond van herkomst. In 2014 was deze vorm van discriminatie goed voor 68 procent van het aantal meldingen. Steeds meer mensen melden discriminatie op grond van herkomst, blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2016 van het College van de Rechten van de Mens. De organisatie geeft aan er bijna 600 klachten over ontvangen te hebben in 2016, tegenover bijna 300 in 2015.

Hoe kan ik een melding van discriminatie maken?

U kunt discriminatie melden via onze website, door een e-mail naar ons te sturen, bij ons langs te komen, per telefoon (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur) of via de app van Den Haag Meldt. U vindt alle contactgegevens op onze contactpagina.

Online

Discriminatie melden kunt u op deze website, al dan niet anoniem.
meld discriminatie

Telefonisch

Wilt u iemand telefonisch spreken en een melding maken, neem dan contact met ons op (dagelijks tussen 09:00 en 12:00 uur).
070 - 752 82 00

Op locatie

Op dinsdagmiddagen kunt u langskomen in Bibliotheek Den Haag. Kijk hier voor de actuele tijden. Wij hebben een postbus: Postbus 16623 2500 BP Den Haag.

  • Anoniem meldt: ‘Dan heb ik liever dat we elkaars hand niet vast houden en zoiets niet gebeurt.’
  • Martin meldt: “Het doet iets met je zelfvertrouwen”
  • Rachida Meldt: “Ik zat niet meer te springen om een woning in die buurt”
  • Erna Meldt: “Ik ben geen arm, been, hoofd of rolstoel”
  • Anoniem Meldt: “Ik ben een volwaardige Hagenaar”
  • Erna Meldt: “Ik droeg net als de mannen een strikje”
  • Belinda Meldt: Er brak iets, Ik heb alleen maar gehuild

Wij zijn per 1 januari 2024 Discriminatie.nl Den Haag geworden. U wordt na 10 seconden doorgestuurd naar Discriminatie.nl Den Haag.